ABC kuchni dla każdej mamy – syrop na śliwkach
Przepisy kulinarne polskiej kuchni na desery i różnego rodzaju łakocie są po kuchni arabskiej jednymi z najlepszych na świecie. Pokazują to ankiety organizowane wśród zainteresowanych. Jak zrobić pyszne syrop powinna wiedzieć każda mama. Wyrabiane z owoców syropy są źródłem wielu witamin i mikroelementów. Bardzo często formuła na domowe produkty jest strzeżona i przekazywana z pokolenia na pokolenie coraz młodszym członkom rodziny. Niektóre kompozycje nie zmieniają się od lat. Trwają w solidnym zawieszeniu od wieków.
Z czego zatem można zrobić pyszny syrop?
Idealnym Przykładem niech będzie syrop na śliwkach z korzennymi przyprawami. Czego potrzebujemy, żeby wykonać ten wartościowy dodatek do napojów? Konfiguracja jest prosta. Na pewno będą potrzebne dorodne dojrzałe w pełnym słońcu śliwki. Kim jest więcej tym lepiej. Dłużej będzie można cieszyć się pysznym soczkiem. Kiedy przyjdzie Zimowa zawierucha, gorąca herbata z dodatkiem soku śliwkowego poprawi każdemu humor, a także wpłynie dobrze na trawienie. Do śliwek jak żaden najlepiej pasuje brązowy cukier. Na początek potrzebna będzie też odrobinę wody. Z przypraw korzennych potrzebujemy goździki i kory cynamonowca.
Oprócz możliwości przyrządzenia pysznego napoju syrop śliwkowy można wykorzystać do deserów. Ciasto biszkoptowe nasączone z sokiem śliwkowym z dodatkiem cytrynowego kremu zrównoważy wszystkie smaki i spowoduje, że deser będzie z jednej strony słodki, a z drugiej orzeźwiająco kwaskowy i lekki.
Proporcje składników mogą się różnić według upodobań. Śliwki po umyciu i wydrylowane należy wrzucić do garnka. Podlać odrobiną wody i Włączyć gaz. Powinny się gotować tak długo aż puszczą mnóstwo soku. Razem ze śliwkami i wodą do garnka wsypujemy przyprawy. A pod koniec gotowania całość brązowego cukru. Kiedy cały cukier rozpuści się w soku, przelewamy zawartość garnka przez rzadkie sito, tak by pozostały na nim jedynie całe śliwki. Resztę przesączu można przelać jeszcze kilkakrotnie przez gęstsze sita, aby oddzielić wszelkie frakcje stałe i ewentualne zanieczyszczenia. Jeszcze gorący syrop należy wlać do butelek o oryginalnym kształcie. Następnie zakorkować, a korki pokryć parafiną lub woskiem. Jest to domowy sposób na utrzymanie szczelności zamknięcia. Tak zamknięty syrop w butelkach przetrwa nawet kilka, a może nawet kilkanaście lat. Teraz trzeba go wynieść W chłodne ciemne miejsce. Niech czeka na swoją chwilę.