Dieta sirtfood – zdrowie na talerzu!
Dieta sirtfood zyskała na popularności głównie za sprawą jednej z najbardziej znanych brytyjskich piosenkarek. Dziś bywa ona nawet nazywana „dietą Adele” – bo to właśnie ta artystka zdecydowała się zrzucić zbędne kilogramy przy jej pomocy. Imponujące efekty, zaskoczyły nie tylko rzesze najwierniejszych fanów, wzbudzając spore zainteresowanie sposobem, w jaki Adele uzyskała smukłą sylwetkę. Dzięki temu oczy całego świata zwróciły się na dietę sirtfood – przełomowy sposób na zrzucenie zbędnych kilogramów.
Na czym polega dieta sirtfood?
Dieta sirtfood, zwana również dietą sirtuinową, opracowana została przez dwóch angielskich dietetyków – Glena Mattena i Aidana Gogginsa. Badacze wykorzystali mechanizm działania sirtuin. Sirtuiny to nic innego, jak rodzaj białek, który występuje u ssaków. Wpływają one na cały szereg istotnych dla organizmu funkcji. Regulują metabolizm, redukują stany zapalne, wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu hormonalnego i wydzielanie insuliny, a także wpływają na zahamowanie procesów starzenia. Z tego też względu bywają one często nazywane genami długowieczności. Syntezę sirtuin pobudzają:
- kwasy tłuszczowe OMEGA-3 – działają przeciwzapalnie, znaleźć je można w orzechach włoskich, nasionach chia i tłustych rybach morskich
- polifenole – ich cennym źródłem są warzywa i owoce,
- leucyna – znajduje się w produktach wysokobiałkowych, takich jak mięso, jajka, rośliny strączkowe czy chudy nabiał.
Istota diety sirtfood
Główne założenie diety SIRT polega na spożywaniu jak największej ilości pokarmów, będących aktywatorami sirtuin. Tak więc nie chodzi tutaj o wyeliminowanie z jadłospisu konkretnych potraw, ale o przygotowywanie ich w oparciu o szczegółową listę produktów. Znajdują się na niej np. orzechy włoskie, gryka, jarmuż, lubczyk, daktyle, pietruszka, truskawki, seler, papryczka chili, czerwona cebula, rukola, mąka razowa, komosa ryżowa, a także zielona herbata, kakao, kawa oraz… czerwone wino. Wskazane produkty wpływają na działanie sirtuin, dzięki czemu następuje szybsze spalanie tkanki tłuszczowej. Wspomagają one również powstawanie naturalnej bariery przeciwko chorobom i procesowi starzenia się komórek organizmu.
Jak stosować dietę Adele?
Aby w pełni cieszyć się efektami diety SIRT, należy przejść przez kolejne etapy. Pierwszy, 3-dniowy okres, polega na ścisłym liczeniu kalorii i jest on wyjątkowo trudny, a zarazem restrykcyjny. Ilość spożywanych w ciągu dnia kalorii nie może bowiem przekroczyć 1000, a menu powinno składać się wyłącznie z 1 stałego posiłku. Jego uzupełnieniem są 3 koktajle lub zupy. Kolejne 4 dni to już 1500 kalorii, przyjmowanych w 2 stałych posiłkach i 2 koktajlach. Oczywiście wszystkie potrawy należy komponować, korzystając ze ściśle określonej listy składników. W drugiej fazie nie przykłada się już wagi do kaloryczności potraw, a wyłącznie do spożywania jak największej ilości produktów, będących aktywatorami sirtuin. Cała dieta SIRT trwa trzy tygodnie, choć wypracowane w tym czasie nawyki żywieniowe powinny zostać już na zawsze. Jej atutem jest przede wszystkim zachęcanie do świadomego komponowania menu i sięgania po zdrowsze składniki poszczególnych posiłków.
Efekty diety SIRT
Najbardziej pożądanym efektem diety SIRT, podobnie jak każdej innej diety, jest zrzucenie zbędnych kilogramów i uzyskanie smukłej sylwetki. I to właśnie pierwszy efekt, jaki zaobserwować można podczas stosowania reguł odżywiania, zgodnych z koncepcją sirtfood. U osób, które oprócz zmiany nawyków żywieniowych, podjęły również aktywność fizyczną, spadek masy ciała wyniósł aż 3 kg w ciągu tygodnia. To z kolei spowodowało wzrost dobrego samopoczucia i motywacji do działania. Tak spektakularne efekty mają jednak swoich przeciwników. Podkreślają oni, że utracone kilogramy to tylko woda i glikogen, a nie tkanka tłuszczowa. Wyjątkowo silne restrykcje kaloryczne to natomiast prosta droga do efektu jojo, a nawet niedoborów żywieniowych.
Jak pokazują przeprowadzone badania dieta SIRT wpływa nie tylko na sylwetkę. Warunkuje ona również długość życia człowieka! Sirtuiny bowiem wpływają na proces starzenia się komórek, hamując go w znaczący sposób. Prowadzą także do dezaktywacji wolnych rodników, będących po części przyczyną takich chorób, jak miażdżyca, nadciśnienie, rak piersi, czy choroba zwyrodnieniowa stawów.
Dieta SIRT zyskuje coraz większą popularność. Jej założenia opierają się głównie na wprowadzeniu do codziennego menu produktów zdrowych i naturalnych. Zmiana nawyków żywieniowych skutkuje nie tylko zgubieniem kilogramów i lepszym samopoczuciem, ale również i poprawą stanu ogólnego organizmu, sprzyjając przy tym długowieczności. Jest to jeden ze sposobów, nad którym warto zastanowić się w trosce o zdrowie i wymarzony wygląd.