Mieszanki kaw – dlaczego warto po nie sięgać?

Kawa to napój, po który sięgają miliony ludzi na całym świecie. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę z tego, jak bardzo różnorodny może on być. Dlatego warto wiedzieć, jakie rodzaje kaw są uprawiane na świecie. Równie ważnym pytaniem jest cel tworzenia mieszanek kaw.

Kawy jednorodne – za co są cenione?

Pod tym terminem kryją się kawy, które pochodzą z konkretnego regionu lub kraju. Napój parzony z tak dobranych ziaren jest unikalny w smaku i charakterystyczny dla miejsca, z którego pochodzi. Dlatego producenci kaw jednorodnych starają się podkreślić unikalność nut smakowych zawartych w ich produktach. Tego typu ziarna są często wykorzystywane do przyrządzania espresso. Obecnie znajdziemy w sklepach jednorodne warianty arabiki oraz robusty Ta pierwsza występuje zdecydowanie częściej. Najdroższe kawy jednorodne będą pochodziły z jednej plantacji.

Mieszanki kaw – jak powstają?

Ten wariant jest popularny nie ze względu na unikalność pochodzenia ziaren, tylko na konkretny profil smakowy. Dlatego mieszanki kaw powstają z ziaren z różnych części świata. Najczęściej sprzedaje się je pod szyldem konkretnej marki, co pozwala producentom modyfikować dobór ziaren. W takiej sytuacji kierują się różnymi kryteriami. Może to być chociażby rodzaj ziarna, kraj pochodzenia, stopień palenia czy sposób obróbki ziaren. Możliwości jest mnóstwo. Nie brakuje jednak sklepów, w których znajdziemy wysokiej jakości mieszanki kaw. Nie musimy nawet wychodzić z domu, by złożyć zamówienie. Internetowe sklepy z kawą stają  się coraz popularniejsze. Jeden z nich jest dostępny na tej stronie https://sklep.ctdepot.pl/blend. Ciekawe jest także łączenie ze sobą arabik orz arabiki z robustą. Pierwsze rozwiązanie pozwala stworzyć mieszankę kawy, która będzie unikalna i niepowtarzalna. W drugim przypadku natomiast udaje się wyeksponować zalety arabiki przy jednoczesnym wzmocnieniu goryczki oraz zawartości kofeiny. Tworzenie mieszanek kaw nie jest wcale łatwym zadaniem. Producenci bardzo długo eksperymentowali z proporcjami, by uzyskać kompozycję o wyjątkowym smaku i aromacie. Dziś możemy kosztować ich zarówno w kawiarniach, jak i w domu.

Leave a reply