Pytania i odpowiedzi na temat zmiękczaczy wody i zdrowia
Czy zmiękczanie wody jest bezpieczne?
Zmiękczacze wody w całym domu mogą rozwiązać wiele problemów jednocześnie. Mogą pojawić się pytania dotyczące wpływu zmiękczania wody na Twoje zdrowie. Korzyści płynących ze zmiękczonej wody dla urządzeń takich jak zmywarka, pralka czy zmywak jest wiele, ale jak to się ma do picia? Przedstawiamy kolejną porcję porad naszego eksperta. W poprzednim artykule poruszyliśmy podstawowe zagadnienia związane z eksploatacją filtra zmiękczającego wodę. Tym razem skupimy się na centralnym zmiękczaczu wody, a także na zdrowiu użytkowników. Czy miękka woda jest zdrowa?
Czy woda po zmiękczaczu jest destylowana?
To pytanie jest często zadawane na licznych forach internetowych. Zapewniamy, że jest to mit! Wystarczy znać skład wody wodociągowej. Zawiera ona wiele minerałów, zanim trafi do zmiękczacza wody. Woda wodociągowa zawiera magnez i wapń, a także chlor, sód i potas. W procesie zmiękczania zmniejsza się ilość dwóch pierwszych minerałów oraz niewielkiej ilości żelaza i manganu. Łatwo zauważyć, dlaczego woda po zmiękczaniu jest bogatsza niż woda po demineralizacji. Dzieje się tak dlatego, że wiele korzystnych składników pozostaje niezmienionych.
Najczęstsze pytania dotyczące zmiękczaczy wody do mieszkań – sprawdź wchodząc na stronę https://filtromania.pl/zmiekczacze-wody/dzqr/najczestsze-pytania-dotyczace-zmiekczaczy-wody-do-mieszkan.html
Czy zmniejszenie zawartości wapnia i magnezu w wodzie spowoduje niedobory w ich organizmach?
Jest to częsta obawa naszych klientów. Jest to nieprawda. Żywica jonowymienna w zmiękczaczu wody faktycznie zmniejsza ilość wapnia i magnezu w organizmie, ale ma to bardzo mały wpływ na ich zapotrzebowanie. Dlaczego? Pierwiastki te są wchłaniane głównie z pożywienia. Nawet gdybyśmy mogli dostarczyć wystarczającą ilość wody, nie byłoby to możliwe. Lepiej jest zadbać o zróżnicowaną dietę. Nie musimy się martwić o zmiękczanie wody, jeśli w naszym jadłospisie znajduje się dużo warzyw i owoców, a także sery, jajka i orzechy.
Co z niebezpieczeństwem związanym z obecnością sodu w wodzie po użyciu zmiękczacza?
Oczyszczanie wody w celu usunięcia nadmiaru wapnia i magnezu może prowadzić do zwiększenia zawartości sodu. Wszyscy wiemy, że wysoki poziom sodu może być szkodliwy dla naszego zdrowia. Należy pamiętać, że zmiękczacz nie zwiększa znacząco zawartości sodu w wodzie. 3 litry wody po użyciu zmiękczacza zawierają tyle sodu, co jedna kromka chleba.
Ważną rolę, podobnie jak w przypadku magnezu i wapnia, odgrywa odpowiednia dieta. Jeśli martwimy się o to, ile jemy, musimy najpierw zwrócić uwagę na jakość naszych posiłków.
Osoby, które stosują dietę niskosodową, powinny kontrolować ilość sodu w wodzie po zmiękczaczu. W takich przypadkach sód zawarty w wodzie pitnej powinien być uwzględniony w dziennym bilansie. Woda po zmiękczaczu jest bezpieczna do picia we wszystkich innych okolicznościach.
Czy woda po zmiękczaczu może wypłukiwać mikroelementy z organizmu?
Poniższe akapity dają pewne rozeznanie w tej kwestii. Woda po zmiękczaczu nie jest sterylna ani zdemineralizowana, więc nie ma powodu, dla którego miałaby wypłukiwać minerały z naszego organizmu. Jeśli nadal nie jesteś pewien, możesz dodać mineralizację do wody lub wyregulować zmiękczacz, aby utrzymać pożądaną twardość. Czy mogę pić zmiękczoną wodę bez obawy o swoje zdrowie? Odpowiedź ponownie brzmi TAK.
Czy możliwe jest, aby woda po zmiękczeniu była zmineralizowana?
Nie musisz rezygnować ze zmiękczania wody, jeśli chcesz, aby miała ona wyższy poziom mineralizacji. Możesz również dodać filtr kuchenny, taki jak odwrócona osmoza, oraz mineralizator, aby zwiększyć jego wydajność. Dzięki temu będziesz mieć miękką wodę w całym domu, a także oczyszczoną i zmineralizowaną wodę z osmozy w kuchni.
Inną opcją jest użycie zmiękczacza wody z mieszaczem. Pozwala to na dostosowanie poziomu zmiękczania wody do własnych upodobań. Dzięki temu woda będzie miała niższy poziom twardości i zachowany oczekiwany poziom mineralizacji.