Lecytyna rzepakowa – jak lecytyny wpływają na zdrowie?
Lecytyna to jeden ze składników pojawiających się na etykietach wielu produktów spożywczych. Z tego względu osoby dokładnie analizujące składy mogą mieć zagwozdkę, czym właściwie jest ta tajemniczo brzmiąca lecytyna. Okazuje się, że to substancja, która wywiera wpływ na nasze zdrowie. Ale dobry czy zły? Na to pytanie znajdziesz odpowiedź w tym artykule.
Lecytyna – historia, jaką warto znać
Chociaż lecytyna jest substancją naturalnie występującą w komórkach każdego organizmu, po raz pierwszy wyizolował ją z żółtka kurzego jaja Nicolas-Théodore de Saussure. Żółtka są jednym z najbogatszych źródeł lecytyny, czemu też zawdzięczamy jej nazwę. Bowiem greckie słowo ,,lekitho” tłumaczy się właśnie jako żółtko jaja. Substancja ta występuje również w rzepaku (stąd lecytyna rzepakowa), w rybach, soi i słoneczniku. W skład lecytyny wchodzą głównie fosfolipidy, trójglicerydy oraz węglowodany. Jej właściwości doceniane są przez producentów żywności, leków i suplementów oraz osób działających w innych gałęziach przemysłu.
Lecytyna rzepakowa – czy jest zdrowa?
Każdemu z nas zależy, by zachować dobre zdrowie jak najdłużej. Ponieważ na kondycję organizmu bezpośredni wpływ ma dieta, warto wzbogacić ją o cenne składniki odżywcze. Lecytyna jest jednym z nich. Jeśli jesteś jedną z tych osób, która widząc nieznaną nazwę na etykiecie, martwi się, że to szkodliwa substancja, to bez obaw. Lecytyna to popularny dodatek do żywności, który może przynieść organizmowi wymierne korzyści. Przede wszystkim wykazuje pozytywne działanie na koncentrację. Z tego względu powinna być przyjmowana przez pracowników umysłowych, studentów i uczniów. Wspiera procesy zapamiętywania, wspomaga odchudzanie oraz pomaga radzić sobie przy problemach z wątrobą. Wielu ekspertów twierdzi, że lecytynę powinny przyjmować osoby z zaburzeniami maniakalno-depresyjnymi, ponieważ substancja ta jest skuteczna w walce z różnego rodzaju schorzeniami natury psychologicznej. Właściwości lecytyny wciąż są badane, jednak nie ulega wątpliwości, że jest zdrowa i nie powinna negatywnie wpłynąć na stan organizmu.
Lecytyna rzepakowa i sojowa jako dodatek do żywności
Jak zostało pokrótce wspomniane, lecytyna rzepakowa to substancja często pojawiająca się na etykietach różnych produktów. To właśnie ona odpowiada za to, że pieczywo zachowuje świeżość na dłużej i ma pyszną chrupiącą skórkę. Gdzie w takim razie producenci żywności mogą znaleźć lecytynę? Najlepszym pomysłem jest skorzystanie z usług dystrybutorów dodatków do żywności, takich jak https://oqema.pl/aktualnosci/lecytyna-sojowa-rzepakowa-slonecznikowa-w-stalej-ofercie-overlack. Oferują oni surowce spożywcze oraz dodatki, które mogą pozytywnie wpłynąć na wygląd, a nawet świeżość produktu. Co ważne, wielu z nich działa przez internet, dzięki czemu zakupy są prostsze i wygodniejsze. Zawsze warto jednak sprawdzić, jakiej jakości lecytyna rzepakowa znajduje się w ofercie danego dystrybutora. Bowiem od tego zależy to, jakie właściwości będzie miał końcowy produkt oraz czy przyniesie korzyści dla zdrowia.